Wormen & tunnel moeten eeuwenoude linde nog jaren doen meegaan
Wetteren heeft samen met PAN Boombeheer een beheersplan klaar voor de eeuwenoude linde op het Dorpsplein van Massemen. Wormen moeten de grond rond de boom luchtiger maken. Zo ontstaat een betere voedingsbodem voor zijn wortels. Dankzij een nieuwe ondergrondse verbinding tussen het perkje waarin de linde staat en het plantsoen rond de kerk, kunnen de wortels van de linde beter doorgroeien in de breedte.
De boom werd in 2001 beschermd als monument en dorpsgezicht. In 2016 won de dorpslinde de titel Boom van het Jaar. Hij kreeg bijna de helft van de 15.000 uitgebrachte stemmen en liet daarmee de beroemde duizendjarige eik van Lummen en de zomereik van Vollezele achter zich.
Wetteren wil de boom nog lang koesteren en heeft een plan opgesteld voor de verzorging. Naast de wormen en de tunnel werd het gras rond de boom weggehaald en de grond bedekt met strooisel. Er werd ook een hek rond de boom geplaatst.
Eeuwenoud
Over de oorsprong en leeftijd van de linde van Massemen doen verschillende theorieën de ronde. In 1790 geplant als vrijheidsboom na de Franse revolutie? Of werd hij geplant ter ere van het afwerken van de Sint-Martinuskerk in 1645? Of werd hij in 1650 geplant aan de ingang van het Prinsenhof, als symbool voor de heerlijkheid nadat Massemen prinsdom werd?
Tot 440 jaar oud
In 2006 bemoeide de wetenschap zich met de ouderdomskwestie. Kristof Haneca, dokter van het labo Houttechnologie van de Universiteit Gent, bestudeerde de groeiringen van het hout uit het buitenste, nog levende gedeelte van de holle lindestam en kon met wetenschappelijke zekerheid besluiten dat de linde toen tussen 378 en 440 jaar oud was. De linde zou dus aangeplant zijn tussen 1566 en 1628. De hypothese van ereboom bij de bouw van de kerk blijft de meest waarschijnlijke.
(Bron: Didier Verbaere, www.hln.be)