Studenten smullen van insecten
Het studentenrestaurant van Hogeschool PXL in Hasselt had gisteren een opmerkelijke menukaart. Studenten konden er de eerste 250 'Kriebelburgers', hamburgers gemaakt van wormen, eten. En dat viel blijkbaar in de smaak, want in één uur tijd was de hele voorraad uitverkocht.
XAVIER LENAERS
De zogenaamde 'Kriebelburger', waarin vermalen wormen zitten, stond gisteren voor het eerst op het menu in het studentrestaurant van Hogeschool PXL. Er waren 250 burgers voorhanden en die gingen in een uurtje van de hand. "We moesten zelfs een aantal studenten teleurstellen omdat de burgers op waren", zegt Rudy Rampelberg, hoofd van de catering. Daarnaast konden de studenten ook proeven van nuggets waar eveneens wormen in verwerkt zaten.
Met smaak
Rampelberg gaf zelf ook het goede voorbeeld, en bestelde een burger. "Je ziet geen spoor van de wormen", zegt hij. "Moest dat wel het geval zijn, dan zou ik de burger niet met zoveel smaak opgegeten hebben. Hij smaakte naar mijn mening naar noten."
Kip
Studenten informatica Brecht Janssen (19) uit Voeren en Dennis Bosmans (20) uit Maaseik volgden. "Ik wist niet eens dat er wormen in zaten. Het is een erg lekkere burger, de smaak is te vergelijken met een kipburger", zegt Brecht achteraf. Zijn studiegenoot Dennis vond zelfs dat de Kriebelburger beter smaakt dan een doorsnee hamburger. "Ik ben er zeker voor te vinden om straks meer van dit soort burgers te eten. Ze zijn veel gezonder", zegt hij. Andere studenten waren er niet zo voor te vinden om wormen te eten. "Het schrikt me af, ik vind het vies", zegt Sergio Paules (20) uit Meeuwen-Gruitrode. "'De gedachte alleen al dat er wormen in verwerkt zijn, geeft me geen goed gevoel. Oké, het zit tussen de oren, maar ik kan er niet aan doen."
Karolien Servaes van Damhert, de firma uit Zonhoven die de Kriebelburgers maakt, legt uit dat er in elke burger zo'n honderd wormen zitten. "Het zijn larven die uit de eitjes van de Buffalokever komen", zegt ze. "Ze worden bij onze noorderburen gekweekt. Vervolgens worden ze fijn gemalen tot en soort lichtbruine pasta. Dit is duurzaam voedsel, dat tot 20 procent meer eiwitten bevat dan vis of vlees. De burgers zijn zo'n succes dat we de productie niet meer kunnen bijbenen. Pas tegen voglende week dinsdag liggen er weer Kriebelburgers in de studentenrestaurants." Volgende week worden de Kriebelburgers ook in de restaurants van de Universiteit Hasselt en andere hogescholen aangeboden.
Bron: HLN